Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

28 darabhoz
  • 500 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék + 1 tasak instant élesztő, ami a kenyérpor dobozában található
  • 80 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál rumaroma
  • 40 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 100 ml víz
  • 80 g Ráma kocka margarin
  • 250 ml fehérjeszegény tej
Díszítéshez
  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az instant élesztővel összekeverjük. A többi hozzávalót sorban hozzáadjuk és a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán addig dagasztjuk (dagasztóspirállal) amíg púposan fel nem jön az edénytől.

Ezután meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a kétszeresére nem dagad.

A tésztát még egyszer átdagasztjuk és belisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk (ha nincs ilyen szaggatónk, akkor megteszi egy pohár is).

A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre nem dagadnak.

A fánkokat forró olajban maximum 0,5-1 percig sütjük az egyik oldalukon, majd megfordítjuk.

Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk kicsit hűlni, majd baracklekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk.

A kiszabott mennyiség alapján 28 fánkot kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 289,6 57,2 6,3
1 adag (kb. 36 g) 104,2 20,6 2,3