Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 100 g főtt burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál margarin
  • 200 ml speciális – gyógyászati célra szánt- tejpor vagy tejital (ha a folyadék 500 ml, akkor formában sült kenyeret kapunk)
  • 2 kávéskanál
  • 1 kávéskanál fűszeres só
  • 1 evőkanál keményítő (gyúráshoz és formázáshoz)

Elkészítés

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a margarint és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.).

Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

Sütő hőfoka: 220 °C
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 213 52 1,3