Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 400 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 130 ml speciális – gyógyászati célra szánt – tejpor vagy tejital
- 50 g margarin
- 1 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve (10 g por + 40 ml víz)
- 1 db citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez
- 1 dl speciális – gyógyászati célra szánt – tejpor vagy tejital
- 3 evőkanál sárgabarack lekvár
- 200 g gesztenyemassza (ellenőrizzük le a fehérjetartalmát, mert van, amibe szójababot, diót is tesznek, illetve van olyan, amibe Aspartam/Nutrasweet az édesítőszer)
Elkészítés
Ha friss élesztőt használunk, akkor langyos speciális – gyógyászati célra szánt – tejben morzsoljuk szét, és kevés cukorral futtassuk fel. Ha szárított élesztőt használunk, csak adjuk hozzá a kenyérporhoz.
A Loprofin fehérjeszegény kenyérporhoz fokozatosan adagoljuk az élesztőt, és az összes hozzávalót. Robotgép segítségével keverjük össze. Vegyük ki a tálból, és a gyúródeszkán dolgozzuk át alaposan, majd 30 percig kelesszük meleg helyen.
Közben a gesztenyemasszát keverjük el a lekvárral, majd hozzáöntjük a speciális – gyógyászati célra szánt – tejet és állandó kevergetés mellett felfőzzük.
A tésztát kinyújtjuk kb. 35 cm x 35 cm-es négyzet alakúra, és megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, a széleit „betűrjük”.
Ha van időnk, még 20 percig kelesszük, és ezután tegyük az előmelegített sütőbe. Sülés után a beigli tetejét megkenjük baracklekvárral, hogy szép fényes legyen, és megszórhatjuk porcukorral.
Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 63 | 1,7 | 260 | 49 | 6 |