Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 250 g vaj (hideg)
- 150 g tejföl (20%-os zsírtartalmú)
- 120 g szilvalekvár (sütésálló)
A szóráshoz
- 50 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés
A Loprofin lisztkeveréket egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk az apróra vágott hideg vajat, morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Miután kivettük a hűtőből 4 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk, majd 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe kb. 0,5 teáskanál lekvárt teszünk. Rúddá tekerjük és a végeit kissé benyomkodjuk, hogy a lekvár ki ne folyjon.
A rudakat varrattal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Betoljuk 200 °C-ra előmelegített sütőbe és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük, még melegen megszórjuk a vaníliás cukorral elkavart porcukorral. Sütőből való kivétel után óvatosan dolgozzunk vele, mert könnyen omlik és törik még melegen. 1-2 napos állás kimondottan jót tesz neki, nem keményedik meg!
A kiszabott mennyiség alapján kb. 24 db lekváros rudat kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 40 | 0,9 | 498 | 15 | 26,8 |
1 adag (kb. 37,5 g) | 15 | 0,3 | 186,8 | 5,6 | 10 |