Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

A tésztához
  • 500 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 250 g vaj (hideg)
  • 150 g tejföl (20%-os zsírtartalmú)
  • 120 g szilvalekvár (sütésálló)
A szóráshoz
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

A Loprofin lisztkeveréket egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk az apróra vágott hideg vajat, morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Miután kivettük a hűtőből 4 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk, majd 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe kb. 0,5 teáskanál lekvárt teszünk. Rúddá tekerjük és a végeit kissé benyomkodjuk, hogy a lekvár ki ne folyjon.

A rudakat varrattal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Betoljuk 200 °C-ra előmelegített sütőbe és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Miután kivettük, még melegen megszórjuk a vaníliás cukorral elkavart porcukorral. Sütőből való kivétel után óvatosan dolgozzunk vele, mert könnyen omlik és törik még melegen. 1-2 napos állás kimondottan jót tesz neki, nem keményedik meg!

A kiszabott mennyiség alapján kb. 24 db lekváros rudat kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 498 15 26,8
1 adag (kb. 37,5 g) 186,8 5,6 10