Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

15 szelethez
A tésztához
  • 450 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék + 10 g az összegyúrt tésztához+10 g a nyújtáshoz
  • fél csomag sütőpor
  • fél mokkáskanál
  • 120 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
  • 25 g tejföl, 20%-os zsírtartalmú
  • 1,5 teáskanál reszelt citromhéj
A töltelékhez
  • 8 dl meggylé (befőtt leve)
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag Haas Natural Gluténmentes vaníliaízű pudingpor
  • 700 g magozott meggybefőtt
  • 2 púpos késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítés

Töltelék

A befőtt meggy levét kiöntjük egy lábasba (ha nincs 800 ml befőtt levünk, csak kevesebb, akkor a maradékot vízzel egészítjük ki 800 ml-re).

Az egyik tasak vaníliás pudingot egy műanyag tálba öntjük. Ehhez a hideg meggyléből előszőr 1 merőkanálnyit adunk, majd simára keverjük. Ezután még 1 merőkanál meggylevet adunk hozzá és szintén simára keverjük, majd hozzáadjuk a 2. tasak vanília pudingport is és még 1 merőkanál meggylevet, ugyanígy csomómentesre keverjük.

A maradék (nem pudingos) meggyléhez 5 evőkanál cukrot és 2 késhegynyi fahéjat adunk és felforraljuk. Majd, ha forr, akkor a forró léből 1 evőkanállal kiveszünk és hozzákeverjük a hideg pudingporos léhez. Ezután a pudingporos levet beleönthetjük a forró fahéjas meggylébe és gyakori keverés mellett puding állagúra főzzük. Ha kész, akkor a tűzhelyet elzárjuk és belekeverjük a kimagozott meggyet, majd félretesszük.

Tészta

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, ha túl ragadósnak találjuk, adunk még hozzá 10 g Loprofin lisztet és összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt zacskóba csomagoljuk és mélyhűtőbe tesszük.

A másik részt 10 g Loprofin liszttel meghintett munkalapon (vagy két sütőpapír között) nyújtófával kinyújtjuk (ne túl vékonyra). Majd a nyújtófára feltekerjük és az előzőleg vékonyan kivajazott tepsibe fektetjük . A tepsi mérete kb. 25×35-ös legyen.

A tepsibe lefektetett tésztalapra egyenletesen eloszlatjuk a meggyes-pudingos tölteléket.

A mélyhűtőben lévő tésztát kivesszük és gyorsan nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (gyorsan dolgozzunk vele, mert olvad a tészta a kéz melegétől), majd meghintjük vele egyenletesen a meggyes tölteléket, ez lesz a piténk teteje.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Amint megsült, várjunk vele, hogy kihűljön és utána szeleteljük fel. Az ízek igazán másnapra érnek össze, így a sütés utáni napokban még finomabb lesz, nem szárad ki, nem keményedik meg, sokáig eláll.

A kiszabott mennyiség alapján 15 szelet pitét kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 251,6 39,1 10
1 db (kb. 145 g) 364,8 56,7 14,5