Bernáth József séf receptje.
Hozzávalók
5 normál adag
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 ml olívaolaj (plusz egy kevés a cukkini pirításához is)
- 400 g Aranyfácán sűrített paradicsompüré
- 40 g friss kakukkfű
- 25 g finom só
- 30 g kristálycukor
- 340 g cukkini
- 20 g friss bazsalikom
- 400 g Loprofin fehérjeszegény spagetti (vagy penne) tészta
Elkészítés
A bazsalikom leveleit lecsipkedjük a száráról – a leveleket egy jól zárható edénybe helyezzük és tálalásig a hűtőben tartjuk. Az így megmaradt bazsalikomszárakat a megmosott kakukkfűvel együtt csokorba kötjük, s ezt majd a paradicsom mártáshoz adjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Az olívaolajat egy edényben felmelegítjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét és folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg enyhén megbarnul. Ez azért fontos, mert pirítás sokkal intenzívebb piros színt és paradicsom ízt ad a mártásnak. Amikor a paradicsompüré megpirult, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy egy sürű mártás állagot kapjunk.
A kakukkfüves-bazsalikomszáras köteget a sóval és a cukorral a mártáshoz adjuk. Takarékon legalább 30 percig főzzük. A fűszernövénycsokrot eltávolítás előtt alaposan kinyomkodjuk, az így kiázó ízes részeket elkeverjük a mártásban.
Egy nagyobb lábasban vizet teszünk fel melegedni – bátran sózzuk! Ha felforrt, beleszórjuk a tésztát és alaposan elkeverjük. Ha a víz visszaforrt, takarékra vesszük a lángot, s a gyöngyöző vízben készre főzzük a tésztát. Amíg a tészta fő, kivágjuk a cukkinik magházát és tetszőleges darabokra vágjuk. Felforrósított serpenyőben kevés olajon pirítjuk. Csak akkor sózzuk, ha már legalább egy oldala megpirult a zöldségdaraboknak. Ha van még friss kakukkfüvünk, akkor pirítás közben azt is dobhatunk hozzá a serpenyőbe – amit persze tálalás előtt távolítsunk el belőle!
A félretett bazsalikomleveleket egy éles késsel apróra vágjuk.
A kifőtt tésztát leszűrjük, és a megpirult cukkinivel együtt a felmelegített mártáshoz adjuk. Ha kell, sózzuk. Tányérra szedünk egy adag paradicsommártásos tésztát, és megszórjuk a finomra vágott bazsalikommal.