Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 g cukkini: a fele kockázva, a fele 1 cm vastagra karikázva
  • 1 csokor kapor durvára aprítva, szára vékonyra karikázva
  • 3 dl Topjoy 100%-os rostos, enyhén fűszerezett paradicsomlé
  • 2 dl alaplé (1 db Maggi zöldségleves kocka + 200 ml víz, vagy főtt zöldségekből 500 ml alaplé)
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

Az olajat egy 2-3 literes lábasban, közepes lángon felmelegítem. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 percig folyamatosan kevergetve puhára párolom.

Ráreszelem a fokhagymát, pár másodpercig pirítom, majd ráborítom a felkockázott cukkinit. Megszórom a kapor felaprított szárával, sózom, borsozom és 2-3 percig tovább kevergetem.

Ráöntöm a paradicsomlevet és az alaplevet, majd lefedve 7-8 perc alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem.

Egy vastag falú serpenyőt füstölésig hevítek, rálocsolom a fél evőkanál olajat és a felszeletelt cukkini mindkét oldalát pár perc alatt megsütöm. Tálaláskor összeforgatom a paradicsomos alappal és megszóróm friss kaporral.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 4 adag főzeléket kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml
1 adag (kb. 333 g)