Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
4 adaghoz
- 400 g sütőtök
- 120 g burgonya
- 125 g vöröshagyma
- 5 g fokhagyma
- 15 g vaj
- 2 evőkanál olaj
- 2 db (20 g) tyúkhúsleves kocka (Tesco)
- 7 g vaj a hőálló tál kikenéséhez
- só, őrölt fekete bors
- 2 dl Meggle 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín
Elkészítés
Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát és a sütőtököt. Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a vöröshagymát, a burgonyát és a sütőtököt, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk.
Adjuk hozzá a fokhagymát és öntsük fel 1 liter vízzel, tegyük bele a leveskockát és forraljuk fel. Kevés sóval, borssal, ízesítve főzzük puhára, majd turmixoljuk össze.
Keverjük hozzá a tejszínt, majd forraljuk fel.
Tálalhatjuk pirított fokhagymás fenil-alanin szegény kenyérkockával, így még finomabb.
A kiszabott mennyiség alapján 4 adag levest kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 56 | 1,3 | 71,5 | 14,9 | 3,5 |
1 adag (kb. 320 ml) | 179,2 | 4,2 | 288,8 | 47,7 | 11,2 |