Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
Kb. 10 db-hoz
- 125 g vaj szobahőmérsékletű (+ a gofrisütőhöz)
- 75 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
- 1 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojásfehérje pótló por + 20 ml forró víz+ 25 ml
- hideg víz
- 1 evőkanál rumaroma
- 125 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 125 g étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 200 g sült sütőtökpüre
Elkészítés
A sütőtököt megsütjük sütőben, 200 grammot kimérünk, félretesszük hűlni.
A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. A Loprofin tojásfehérje helyettesítő port elkeverjük vízzel ( 20 ml forró és 25 ml hideg), majd 10-15 percre hűtőbe tesszük. Közben a Loprofin tojáshelyettesítő port is elkeverjük 80 ml vízzel. Amint letelt a 15 perc a vízzel elkevert tojásfehérje pótló port konyhai robotgéppel kissé habosra verjük, majd félretesszük.
A vajat a cukorral és vaníliás cukorral konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a Loprofin tojáspótló port, Loprofin tojásfehérje pótló port, rumaromát, és a sütőporos Loprofin lisztet, majd belekverjük a sütőtökpürét is. Az egészből egynemű masszát készítünk.
A gofrisütőt egyenletesen kikenjük egy kevés olvasztott vajjal, majd a készüléket összecsukjuk és felforrósítjuk.
A szétnyitott gofrisütő alsó lapjára egyenletesen elterítjük a sütőtökös masszát (kb.3 evőkanálnyi massza kerül a gofrisütő lapjára). Az összecsukott készülékben a gofrit aranyszínűre sütjük 2-3 perc alatt, majd kivesszük, és kicsit hűtjük. Ugyanígy adagonként megsütjük a maradék tésztát. Végül a gofrikat még langyosan meghinthetjük porcukorral vagy tehetünk rá lekvárt, vagy esetleg a diétába beilleszthető tejszínhabbal, csokiöntettel, fehérjeszegény kakaóporral tálalhatjuk.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 10 db gofrit kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 25,6 | 0,7 | 357,4 | 57,1 | 13,4 |
1 db (kb. 62 g) | 15,8 | 0,4 | 221,5 | 35,4 | 8,3 |