Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

Kb. 10 db-hoz
  • 125 g vaj szobahőmérsékletű (+ a gofrisütőhöz)
  • 75 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
  • 1 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojásfehérje pótló por + 20 ml forró víz+ 25 ml
  • hideg víz
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 125 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 125 g étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 200 g sült sütőtökpüre

Elkészítés

A sütőtököt megsütjük sütőben, 200 grammot kimérünk, félretesszük hűlni.

A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. A Loprofin tojásfehérje helyettesítő port elkeverjük vízzel ( 20 ml forró és 25 ml hideg), majd 10-15 percre hűtőbe tesszük. Közben a Loprofin tojáshelyettesítő port is elkeverjük 80 ml vízzel. Amint letelt a 15 perc a vízzel elkevert tojásfehérje pótló port konyhai robotgéppel kissé habosra verjük, majd félretesszük.

A vajat a cukorral és vaníliás cukorral konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a Loprofin tojáspótló port, Loprofin tojásfehérje pótló port, rumaromát, és a sütőporos Loprofin lisztet, majd belekverjük a sütőtökpürét is. Az egészből egynemű masszát készítünk.

A gofrisütőt egyenletesen kikenjük egy kevés olvasztott vajjal, majd a készüléket összecsukjuk és felforrósítjuk.

A szétnyitott gofrisütő alsó lapjára egyenletesen elterítjük a sütőtökös masszát (kb.3 evőkanálnyi massza kerül a gofrisütő lapjára). Az összecsukott készülékben a gofrit aranyszínűre sütjük 2-3 perc alatt, majd kivesszük, és kicsit hűtjük. Ugyanígy adagonként megsütjük a maradék tésztát. Végül a gofrikat még langyosan meghinthetjük porcukorral vagy tehetünk rá lekvárt, vagy esetleg a diétába beilleszthető tejszínhabbal, csokiöntettel, fehérjeszegény kakaóporral tálalhatjuk.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 10 db gofrit kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 357,4 57,1 13,4
1 db (kb. 62 g) 221,5 35,4 8,3