Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
A tésztához
- 600 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 adag elkevert Loprofin tojáspótló por (10 gramm por 40 ml víz)
- 80 g olvasztott vaj
- 3,2 dl fehérjeszegény tej
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez
- 400 g szilvalekvár
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál keményítő, vagy Loprofin fehérjeszegény kenyérpor
Elkészítés
Amennyiben lehetőségünk van rá a kenyérsütőgép üstjébe öntsük a vaj kivételével az összes hozzávalót. Indítsuk el a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is adjuk hozzá. Szép hólyagos, kissé lágy tésztát kapunk. Vagy kelesztőtálban, vagy a kikapcsolt kenyérsütőgépben hagyjuk duplájára kelni.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor sincs baj, egy edényben is megkeleszthetjük.
A megkelt tésztát keményítővel megszórt deszkára borítjuk, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtjuk. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepükre teszünk egy-egy kanállal a töltelékből. Buktát formázunk belőle, a négyzetek sarkait oldalt összefogjuk, és a bukta aljára „betűrjük”. Minden oldalát olvasztott vajjal, vagy margarinnal megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük. Hagyjuk kb. 20 percig pihenni, végül lekenjük cukros fehérjeszegény tejjel a buktákat. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20-25 percig.
Sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: 20-25 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 29 | 0,8 | 307 | 55 | 7,5 |