Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
6 db gombóchoz
- 250 g burgonya (hámozott, nyers)
- 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por
- 25 g vaj
- 100 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 3 db szilva
- 3 kávéskanál kristálycukor
- 1,5 kávéskanál fahéj
- 40 g fehérjeszegény zsemlemorzsa
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés
A meghámozott, hosszába félbe vágott burgonyát, forrásban lévő sós vízben feltesszük főni. Amint megfőtt, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a Damin lisztet, a Loprofin tojáspótló port a vajat és a sót, majd jól összegyúrjuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl vékony, majd 6 db kb.8X8 cm-es négyzetet vágunk belőle. A szilvákat félbevágjuk.
Minden egyes kockára egy fél darab szilvát helyezünk és megszórjuk fahéjas cukorral és ezután a négyzetek széleit felhajtjuk és gombócokat formázunk majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Akkor jó a gombóc, ha feljön a víz tetejére, onnan kezdve még rövid ideig főzzük. 1 evőkanál olajon a zsemlemorzsát világosra pirítjuk és a leszűrt gombócokat még melegen belehempergetjük. A tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
A kiszabott mennyiség alapján 6 db gombócot kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 64,1 | 1,39 | 221,8 | 48,57 | 6,32 |
1 adag (kb. 77 g) | 49,3 | 1,07 | 170,78 | 37,3 | 4,86 |