Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
3 adaghoz
- 165 g karfiol
- 55 g sárgarépa
- 55 g fehérrépa
- 35 g zellergumó
- 15 g vöröshagyma
- 5 g fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 2 teáskanál citromlé
- tárkony, só, őrölt fehérbors, ételízesítő
Elkészítés
A hozzávalókat megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, a zellert félbehasítjuk és feldaraboljuk. A karfiolt kicsi rózsákra szedjük, alaposan megmossuk.
Az olajat egy mélyebb edényben felmelegítjük, rátesszük a vöröshagyma kockákat, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, kb. 5 percig pároljuk, megszórjuk az ételízesítővel, pici sóval, fehérborssal és tárkonnyal, majd beletesszük a fokhagymát, a Loprofin lisztkeveréket, majd kicsit összepirítjuk, 0,5 liter vízzel felöntjük és beletesszük a babérlevelet.
Amikor a zöldségek már majdnem puhák, beletesszük a karfiolrózsákat, citromlével ízesítjük, és hozzáöntünk még 0,5 liter vizet. A főzés befejezése előtt 2-3 perccel a 2 kanálnyi tejföllel elkeverjük és összeforraljuk. A maradék tárkonyt tálaláskor adjuk hozzá.
A kiszabott mennyiség alapján. kb. 3 adag levest kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 28 | 0,76 | 37 | 1,9 | 2,9 |
1 adag (kb. 357 ml) | 99,96 | 2,71 | 132,09 | 6,78 | 10,35 |