Gyüre Eszter dietetikus receptje
Hozzávalók
Zebrasüti:
- 20g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
- 200g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 400g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 140 ml szénsavas ásványvíz
- 180 ml napraforgóolaj
- 6g normál kakaópor (pl. Tesco, Spar)
- 2 evőkanál víz
- Vanília aroma
- 1 csipet só
- Margarin a sütőforma oldalának kikenéséhez
Vanília sodó:
- 40g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por+ 160 ml víz
- 80g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 2 teáskanál vanília aroma (vagy fél vaníliarúd)
- 2 dl alacsony fehérjetartalmú növényi tejszín
- 5 dl Loprofin fehérjeszegény tej
- Fél citrom leve
Elkészítés
Zebrasüti elkészítése
Egy kapcsos kerek tortaforma (kb. 26-29cm átmérőjű) alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát margarinnal kikenjük.
A Loprofin tojáspótló port egy tálban a szükséges mennyiségű vízzel kikeverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót és az egészet sima masszává keverjük. Majd az olajat és az ásványvizet is a keverékhez adjuk és konyhai robotgép segítségével 2-3 perc alatt az egészet jól összedolgozzuk.
A Loprofin lisztet a sütőporral elkeverjük és fokozatosan a már előzőleg elkészített masszához adagoljuk. A tésztát tovább keverjük kb. 5 percig konyhai robotgép segítségével alacsony-, majd 1-2 perc múlva magas fokozaton.
Az így elkészült masszát 2 részre osztjuk. A kakaóport 2 evőkanál vízben elkeverjük és a tészta egyik részéhez adjuk, majd jól összedolgozzuk. A tészta másik részét érintetlenül hagyjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 C-ra.
A tortaformába tésztánként 2 evőkanál segítségével kis halmokat teszünk. Először a kakaós masszából teszünk egy kis halmot a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára, erre közvetlenül ráhalmozunk (nem mellé!!!) egy kis mennyiségű natúr tésztát, majd pedig erre újra egy kis kakaós tésztát, mindaddig, amíg az egész keverék el nem fogy.
Amennyiben nem tölti ki a tortaformát, folyassuk a tésztát a forma széleihez.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 10 szelet süteményt kapunk.
Sütő hőfoka: 175 C
Sütési idő: 40 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Energia
(kcal) |
Phe
(mg) |
Fehérje
(g) |
Zsír
(g) |
Szénhidrát
(g) |
100g | 437 | 11,5 | 0,28 | 19,4 | 62,3 |
1 szelet ( kb.92 g): | 402 | 10,6 | 0,26 | 17,8 | 57,3 |
Sodó elkészítése
A Loprofin tojáspótló port a szükséges mennyiségű vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a Loprofin lisztet és a vanília aromát és az egészet konyhai robotgép segítségével jól összedolgozzuk. Apránként felengedjük a Loprofin tejjel és a növényi tejszínnel, hozzáadjuk a citromlevet, és még 1-2 percig keverjük konyhai robotgéppel.
Lassú tűzön folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Számolni kell azzal, hogy általában sűrűsödni fog.
Tálalás előtt lehűtjük.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Energia
(kcal) |
Phe
(mg) |
Fehérje
(g) |
Zsír
(g) |
Szénhidrát
(g) |
100 ml | 189 | 17 | 0,5 | 8,9 | 26,6 |