Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
8 szelethez
- 300 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 80 g vaj
- 80 g margarin
- 70 ml víz
A töltelékhez:
- 35 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 g póréhagyma
- 70 g brokkoli
- 90 g kaliforniai paprika
- 50 g csiperke gomba
- 425 ml Tesco Free From Besamel Szósz
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 5 g margarin a piteforma kikenéséhez
Elkészítés
A Loprofin lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott vajat és margarint és jól gyúrjuk össze, amíg szemcsés állagú nem lesz. Ezután keverjük hozzá a vizet és gyúrjuk tovább, amíg puha, de nem túl tapadós, sima tésztát kapunk.
Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl vékony. Akkorára nyújtsuk, hogy jóval túlérjen a piteformán, ugyanis a tésztából peremet is kell kialakítanunk . A piteforma mérete 27x27x3.6 cm legyen.
A kinyújtott tésztát és a nyújtófát is szórjuk meg kevés Loprofin liszttel, majd a tésztát tekerjük fel a nyújtófára és fektessük az előzőleg margarinnal kikent piteformába. A formán jóval túl lógó részeket vágjuk le, formáljuk henger alakúvá és akkora nagyságúvá, hogy felül körbeérje a formánkat. Helyezzük a piteformára körbe peremként és kicsit nyomogassuk meg a felületét, hogy jól odatapadjon.
Közben készítsük el a tölteléket. Az 1 evőkanál napraforgó olajat felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. Ezután még 1 evőkanál olajat adunk hozzá és az összes apróra vágott zöldséget beletesszük. Következő lépésként a besamel szószt is hozzáadjuk a zöldségekhez és az egészet összerottyantjuk. Külön sót, borsot nem szükséges hozzá adni, mivel a besamel mártás eleve tartalmaz sót is, de ha sótlannak vagy nem elég fűszeresnek ítéljük, természetesen ízlés szerint tehetünk hozzá.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
A kiszabott mennyiség alapján 8 szelet pitét kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 38,2 | 1,06 | 410,04 | 36,26 | 28,47 |
1 adag (kb. 102 g) | 38,9 | 1,08 | 418,2 | 36,98 | 29,03 |