Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)
Hozzávalók
3 adaghoz
- 1 kg sárgarépa tisztítva, kockázva
- 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 evőkanál Rama laktózmentes sütőmargarin
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- fél kávéskanál currypor
- 4-5 friss zsályalevél finomra aprítva
- 1 kávéskanál só
- 1 dl DM Bio zab főzőkrém
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő ( búza vagy kukorica)
- 400 ml alaplé (2 db Maggi zöldségleves kocka + 400 ml víz, vagy főtt zöldségekből 400 ml alaplé)
- 30 g gránátalma mag
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
A hagymát a laktózmentes margarin és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom és egy-egy evőkanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel, a zsálya felével és curryvel, majd elkeverem.
Ráborítom a kockázott répát, összeforgatom, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és fedő alatt 12-13 perc alatt ressre főzöm.
Egy laza merőkanálnyit kiszedek és pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Ezután a keményítőt kikeverem egy kisebb tálkában a zab főzőkrémmel és besűrítem vele a főzeléket.
Ízesítem, ha kell sózom. Tálaláskor friss zsályával, a gránátalma magjával hozom a végleges formájába.
A kiszabott mennyiség alapján 3 adag főzeléket kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 31,7 | 1 | |||
1 adag (kb. 385 g) | 122 | 3,85 |