Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)

Hozzávalók

3 adaghoz
  • 1 kg sárgarépa tisztítva, kockázva
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 evőkanál Rama laktózmentes sütőmargarin
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • fél kávéskanál currypor
  • 4-5 friss zsályalevél finomra aprítva
  • 1 kávéskanál
  • 1 dl DM Bio zab főzőkrém
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő ( búza vagy kukorica)
  • 400 ml alaplé (2 db Maggi zöldségleves kocka + 400 ml víz, vagy főtt zöldségekből 400 ml alaplé)
  • 30 g gránátalma mag
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

A hagymát a laktózmentes margarin és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom és egy-egy evőkanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel, a zsálya felével és curryvel, majd elkeverem.

Ráborítom a kockázott répát, összeforgatom, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és fedő alatt 12-13 perc alatt ressre főzöm.

Egy laza merőkanálnyit kiszedek és pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Ezután a keményítőt kikeverem egy kisebb tálkában a zab főzőkrémmel és besűrítem vele a főzeléket.

Ízesítem, ha kell sózom. Tálaláskor friss zsályával, a gránátalma magjával hozom a végleges formájába.

A kiszabott mennyiség alapján 3 adag főzeléket kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml
1 adag (kb. 385 g)