A PKU-s étrend, bár felületes szemlélő számára nagyon egészségesnek tűnhet, a valóságban gyakran keményítőből készült tésztákra, cukorra és zsiradékokra alapoz, tehát az átlagosnál jóval magasabb a kalóriatartalma. Bár manapság az olyan magas fehérjetartalmú diéták a legnépszerűbbek, mint a paleo, a ketogén vagy az Atkins, ezek nem egyeztethetőek össze semmiképp a PKU-s étrenddel, ami ennek épp az ellentéte. De ez nem azt jelenti, hogy a PKU-sok nem fogyhatnak le – hiszen a hízás, fogyás alapja nem a fehérje, hanem a kalória.

Bár a PKU-sok között általános tévhit, hogy aki fogyni akar, hagyja el a tápszert, mivel annak nagyon magas a kalóriatartalma. Valójában azonban ez a lehető legrosszabb választás, elsősorban azért, mert a tápszer elhagyása azonnal növeli a phe szintet, és ez egy sor egészségügyi gondot hoz magával.

ALAPVETŐ SZABÁLYOK

Minden étrendváltozást a dietetikussal kell egyeztetni. Mások vagyonokat fizetnek azért, hogy szakember állítsa össze az étrendjüket, a PKU-sok számára mindez ingyen és bérmentve megadatott, érdemes tehát használni a szakember segítségét!

Diétás napló

Lehet, hogy már évek óta nem írjátok, mit evett a gyerek, de minden fogyókúrát ezzel kell kezdeni! Ez egyébként is hasznos eszköz, segítségével nem csak az derül ki, honnan jönnek az extra kalóriák, de fény derülhet a magasabb phe szintek titkára is. Az étrendi naplót elemezve a dietetikus is könnyebben tud tanácsot adni, hol lehetne javítani az étrenden. Vannak olyan mobil appok, amelyek jóval könnyebbé teszik a napi étrend követését:

  • myPKU
  • PKU Manager
  • PKU Guide
  • MyFitnessPal
  • Kalória Bázis
PKU fogyókúra

Nem szabad éhezni!

A test éhezés hatására azonnal raktározási üzemmódra kapcsol, lelassul az anyagcsere és megáll a fogyás.

Nem szabad elhagyni a tápszert!

A sportolók és testépítők komoly összegeket költenek fehérjepótló tápszerekre, amelyek összetétele szinte ugyanaz, mint a PKU-sok ingyen elérhető fehérje pótlója, a fenilalanin tartalom kivételével. Fogyókúra esetén érdemes megnövelni a bevitt tápszer mennyiségét (érdemes a dietetikussal egyeztetni a mennyiséget!) mert így könnyebb izmot építeni. Márpedig a legjobb kalóriaégető az izom, mert annak megtartásához rengeteg energiára van szükség, és ezt megfelelő étrend mellett a szervezet a zsírraktárakból fogja fedezni!

Idő és türelem!

Nem pár hét alatt ugrottak fel a kilók. Az egészséges, fenntartható fogyáshoz is idő kell. Heti fél-egy kiló fogyás a reális és egészséges. Ha ennél gyorsabban fogy az ember, akkor a szervezet a saját fehérjeraktárához nyúl, ami miatt megugorhat a vérbe jutó fenilalanin mennyisége, és ennek következtében idegesebb, fáradtabb lesz a gyerek, ami nem segíti a fogyókúra sikerét.

Újfajta főzési módszerek avokádó PKU

A PKU diétába nagyon sok zöldség belefér, de mindent el lehet kalóriaszegényen és gazdagon is készíteni. Az olajban sült dolgok nem a fogyókúrázók barátai – a párolás, gőzölés inkább. A zsír sem feltétlen ellenség – az avokádó, a kókuszolaj segíti a fogyást.

SPORTOLNI KELL!

Bár az ideális testsúly alapja a megfelelő étrend, a jó alakhoz mozogni is kell. Napi harminc perccel már csodákat lehet elérni, és nem kifogás az időhiány! A lépcsőzés, a séta, a tánc és a biciklizés is sportnak számít, nem csak az edzőtermi gyakorlatok vagy a futás!

Azt mindenki jól tudja, hogy a sportnak rengeteg egészségügyi haszna van: jó állóképesség, jobb teherbírás, több energia, kevesebb betegség. Sok olyan “mellékhatása” is van azonban , ami miatt a PKU-soknak szinte kötelező lenne hetente legalább háromszor 30 percet mozogniuk! Lássuk ezeket!

  • Javítja a koncentrációs képességet. A  magas phe szintek azonnali negatív hatása, hogy csökken a az összpontosítási, tervezési képesség. A sport ebben az esetben pontosan ott segít, ahol nagy szükség van rá.
  • Segít legyőzni az enyhe depressziót. A  PKU-soknak az átlagnál jóval több kihívással kell szembenézniük életük során, és emiatt még jó szintek mellett is hajlamosabbak a depresszióra. A sport közben termelődő szerotonin természetes módon tesz ez ellen.
  • Növekszik a csontsűrűség. Nem véletlen, hogy kamaszkortól rendszeresen kell a csont egészségét vizsgáló mérésekre járnia minden PKU-snak, mert az átlagnál hajlamosabbak a csontritkulásra. Ennek a legjobb megelőzési formája a rendszeres sport.
  • Pihentetőbb alvás. A PKU-sok közel fele panaszkodik arról, hogy nehezen alszik el, és éjszaka gyakrabban felriad, mint családtagjaik. A phe szintek természetes ingadozása megzavarhatja a pihenési ritmust, a sport és a vele együtt járó fizikai kimerültség azonban segít a nyugodt északai pihenésben.
PKU sport