Próbáljátok ki az alábbi ötleteket ti is!

Mindig jól jöhet pár hasznos módszer, amivel megkönnyíthetjük a hétköznapokat!
Íme, 12 életmód tipp PKU diétázóknak, amelyeket a szerző a helyi PKU közösség bevonásával állított össze. Ebben az esetben is igaz, hogy a tapasztalatok megosztása mindenkinek a hasznára válhat! Bátran küldjetek ti is ötleteket, hogy a magyar közösség is összeállíthassa saját tippgyűjteményét!

12 életmód tipp PKU diétázóknak

  1. Nevezz ki egy külön PKU-szekrényt a konyhában, vagy kamrában, hogy tudd, hol vannak a fehérjeszegény ételek és étrend-kiegészítők. Így azt is elkerülheted, hogy tiltott – és esetenként nagyon csábító – falatokba ütközz a polcokon keresgélve.
  2. Légy nyitott és kíváncsi: érdemes kipróbálni a különféle egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket. Sosem tudhatod, hogy mikor bukkansz új kedvencekre!
  3. Mindig legyen nálad vészhelyzet esetére valamilyen egészséges, gyümölcsös rágcsálnivaló. Így akkor is elkerülheted, hogy elcsábulj a magasabb fehérjetartalmú ételekre, ha váratlan pillanatban kezd korogni a gyomrod, gyerekeknél pedig segít megelőzni az éhség-hisztit.
  4. Találj egy olyan típusú tárolót a tápszerhez, amit szeretsz, és vegyél belőle egyszerre többet. Fontos, hogy mosogatógépben is mosható legyen, a „tápszerszag” leküzdésében is nagy segítség ez a praktikus háztartási gép. Ettől függetlenül használat után rögtön öblítsd ki a shakert, és minden olyan edényt, amiben tápszert tároltál, és csak ezután tedd a mosogatógépbe!
  5. Ha PKU-s gyermeket nevelsz, kínálj neki minél gyakrabban, minél többféle gyümölcsöt és zöldséget már a korai időszaktól, még akkor is, ha te nem szereted őket. Ki tudja, hátha a gyerkőc mellett idővel te is rákapsz pár egészséges finomságra!
  6. Főzz meg előre több adagot, és porciózd ki adagokra, így tedd el a hűtőbe vagy a fagyasztóba későbbre.
  7. Fogyassz sokféle, változatos módon elkészített gyümölcsöt és zöldséget, hogy az étkezések izgalmasak maradjanak. Érdemes kipróbálni különböző nemzetek konyháit, hiszen egy-egy fűszer is teljesen más karaktert tud adni ugyanannak a zöldségételnek.
  8. Ha étteremben eszel, mindig előre nézd meg az étlapot, a legtöbb vendéglátóhely már feltünteti a weblapján, vagy a közösségi média oldalain a kínálatot. Ha valami nem egyértelmű, érdeklődj telefonon az asztalfoglalás előtt!
  9. Tegyél hasonló phe-mennyiségű uzsonnaadagokat cipzáras zacskókba, és címkézd fel őket a phe-tartalommal, hogy gyermeked láthassa a különbséget az adagok között. Ha az ételt az iskolába viszi magával, írd fel az uzsonna és a phe-tartalom adatait könnyen lehúzható címkékre, hogy a tanár a naplóba vagy a tájékoztató füzetbe ragaszthassa a könnyű nyomon követés és kommunikáció érdekében.
  10. Tarts készletet alacsony fehérjetartalmú/phe-mentes rágcsálnivalókból gyermeked iskolájában, hogy ő se maradjon ki, ha egy másik gyermek váratlanul születésnapi csemegét hoz az osztálynak!
  11. Kövesd étkezéseidet egy fitnesz okosóra, vagy telefonos applikáció használatával! Ez segíthet egyensúlyban tartani a phe- és a kalóriafogyasztást egyaránt.
  12. Építs ki támogatói hálózatot, akár online is. Lépj be a PKU-s Facebook támogató csoportokba, itt nagyszerű tanácsokat kaphatsz, és számtalan barátság születhet az évek során! Időnként már az is mindent megváltoztathat, hogy érzed, nem vagy egyedül a kérdéseiddel és problémáiddal!

Forrás: https://lowproteinconnect.com.au/streamline-your-life-12-pku-life-hacks/