Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
5 adaghoz
Muffinhoz
- 300 g cukkini
- 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 40 ml víz
- 250 g kristálycukor
- 120 ml napraforgó olaj
- 120 g vaj
- 120 ml Dr. Oetker Creme Vega , vegán növényi krém
- 1 csipet só
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 120 g Szerencsi Party kakaós ét tortabevonó
- 350 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 20 g fehérjeszegény kakaóhelyettesítő por
- 5 g sütőpor
- 6 g szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Mascarpone krémhez
- 250 g Schlagfix Mascarpone jellegű krém
- 60 g vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g porcukor + 5 g a Hulalához
- 200 ml Hulala cukrozott habalapanyag
- 1 tasak Dr.Oetker Habfixáló
Elkészítés
Muffin
A cukkinit meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízzel elkevert Loprofin tojáspótlót a cukorral habosra elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, az olvasztott vajat és a Dr. Oetker vegán növényi krémet, majd az egészet konyhai robotgép segítségével összekeverjük.
Egy másik tálba összekeverjük a Loprofin lisztet, fehérjeszegény kakaóhelyettesítő port, csipet sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a Loprofin tojáspótlós masszához adjuk és az egészet jól összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit, és a lereszelt kakaós tortabevonót és összekeverjük.
Ezután szilikon muffinformákba töltjük egy kanál segítségével a masszát. A formákat kb. háromnegyedig töltjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e.
Ha kész van, hagyjuk hűlni őket, addig elkészítjük a mascarpone krémet.
„Mascarpone” krém
A mascarpone jellegű krémet konyhai robotgép segítségével összekeverjük a vajjal, vaníliás cukorral és és 40 g porcukorral.
Egy másik tálban a Hulalát felverjük, közben, majd belekeverünk 1 teáskanál porcukrot és 1 tasak habfixálót, majd óvatosan összekeverjük a mascarponeval.
Kis időre a krémet hűtőszekrénybe tesszük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük és a muffinokra nyomjuk egyenlő arányban.
Tetejére szórhatunk még dekorcukrot vagy ehető csillámport is akár, vagy a mascarponét „színezhetjük színes ételfestékkel is.
A kiszabott mennyiség alapján 27 db muffint kapunk.
A muffinok több napig puhák maradnak, nem keményednek meg.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 67,2 | 1,5 | 585,8 | 69,2 | 33,4 |
1 db (kb. 41 g) | 27,5 | 0,6 | 240 | 28,3 | 17,4 |