Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

5 adaghoz
Muffinhoz
  • 300 g cukkini
  • 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 40 ml víz
  • 250 g kristálycukor
  • 120 ml napraforgó olaj
  • 120 g vaj
  • 120 ml Dr. Oetker Creme Vega , vegán növényi krém
  • 1 csipet
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 120 g Szerencsi Party kakaós ét tortabevonó
  • 350 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 20 g fehérjeszegény kakaóhelyettesítő por
  • 5 g sütőpor
  • 6 g szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
Mascarpone krémhez
  • 250 g Schlagfix Mascarpone jellegű krém
  • 60 g vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g porcukor + 5 g a Hulalához
  • 200 ml Hulala cukrozott habalapanyag
  • 1 tasak Dr.Oetker Habfixáló

Elkészítés

Muffin

A cukkinit meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízzel elkevert Loprofin tojáspótlót a cukorral habosra elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, az olvasztott vajat és a Dr. Oetker vegán növényi krémet, majd az egészet konyhai robotgép segítségével összekeverjük.

Egy másik tálba összekeverjük a Loprofin lisztet, fehérjeszegény kakaóhelyettesítő port, csipet sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a Loprofin tojáspótlós masszához adjuk és az egészet jól összekeverjük.

Ezután hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit, és a lereszelt kakaós tortabevonót és összekeverjük.

Ezután szilikon muffinformákba töltjük egy kanál segítségével a masszát. A formákat kb. háromnegyedig töltjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e.

Ha kész van, hagyjuk hűlni őket, addig elkészítjük a mascarpone krémet.

„Mascarpone” krém

A mascarpone jellegű krémet konyhai robotgép segítségével összekeverjük a vajjal, vaníliás cukorral és és 40 g porcukorral.

Egy másik tálban a Hulalát felverjük, közben, majd belekeverünk 1 teáskanál porcukrot és 1 tasak habfixálót, majd óvatosan összekeverjük a mascarponeval.

Kis időre a krémet hűtőszekrénybe tesszük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük és a muffinokra nyomjuk egyenlő arányban.

Tetejére szórhatunk még dekorcukrot vagy ehető csillámport is akár, vagy a mascarponét „színezhetjük színes ételfestékkel is.

A kiszabott mennyiség alapján 27 db muffint kapunk.

A muffinok több napig puhák maradnak, nem keményednek meg.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 585,8 69,2 33,4
1 db (kb. 41 g) 240 28,3 17,4