Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)
Hozzávalók
5-6 adaghoz
Fűszerpasztához
- 2-3 cm gyömbér, reszelve
- 2 gerezd fokhagyma , reszelve
- 1 evőkanál aprított, friss tárkonylevél
- 6-8 szem durva szemű só
- 1 evőkanál olívaolaj
Főzelékhez
- 3 evőkanál olívaolaj
- 35 g újhagyma, vékonyra karikázva
- 1 gerezd fokhagyma
- 800 g zsenge tavaszi tök, gyalulva
- 2 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
- 500 ml alaplé (1 db Maggi zöldségleves kocka + 500 ml víz, vagy főtt zöldségekből 500 ml alaplé)
- 2 dl DM Bio Zab főzőkrém
- 10 g friss kapor
- fél citrom reszelt héja és leve
- só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Első körben egy mozsárban alaposan dolgozzuk össze a paszta hozzávalóit. Ezt a lépést kihagyhatjuk, ekkor a pirított hagymára külön-külön reszeljük rá a hozzávalókat.
A gyalult vagy vágott tököt egy nagyobb tálba teszem és finoman megsózom. 10 percig állni hagyom, majd óvatosan kinyomkodom. A levét félreteszem, a főzéshez felhasználom.
Az olajat egy nagyobb lábosban, közepes lángon felhevítem. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig, kevergetve fonnyasztom. Hozzákeverem a pasztát és 8-10 másodpercig együtt pörgetem, majd hozzáadom a kinyomkodott tököt.
Összeforgatom, felöntöm az alaplével és 6-8 percig főzöm. A zab főzőkrémmel kikeverem a keményítőt, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.
Citromhéjjal, citromlével ízesítem. Hozzákeverem a pürésített kaprot, sózom, borsozom.
A kiszabott mennyiség alapján 5-6 adag főzeléket kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 24,4 | 0,8 | |||
1 adag (kb. 220 g) | 53,6 | 1,8 |