Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
3 db-hoz (300 g)
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 4 evőkanál vaj, vagy margarin
- 100 g főtt burgonya
- 50 g apró darabokra vágott megpirított vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml fehérjeszegény tejital vagy tejpor
- 2 kiskanál só
- csipet bors
Elkészítés
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, az apró darabokra vágott és megpirított vöröshagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük.
Gyúródeszkán átdolgozzuk, és 3 cipót formázunk belőle, majd fél órára félretesszük keleszteni. Majd ezután átgyúrjuk, és a kívánt formára alakítjuk pl. francia kenyér azaz baguette/bagett alakúra formázzuk. Ebből a mennyiségből 3 bagett készül.
Ha lehetőségünk van rá, érdemes bagettsütő formát használni, mely lukacsos aljú, így a levegő szabadon áramolhat, és így sokkal jobb minőséget érhetünk el. Mivel tapadásmentes a bevonata, könnyen eltávolítható a formából. Beszerezhető nagyobb vasedény üzletekben, vagy pl. http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=243, vagy http://gasztroshop.hu/index.php?productID=732 oldalakon.
Sütés előtt legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük úgy, hogy a formát a bagettekkel együtt zacskóba húzzuk, és úgy kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük, és a sütő aljába akár virágpermetezővel tiszta vizet termetezünk.
Sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: 30-35 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 19 | 0,5 | 233 | 52,5 | 5 |