Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

3 db-hoz (300 g)
  • 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 4 evőkanál vaj, vagy margarin
  • 100 g főtt burgonya
  • 50 g apró darabokra vágott megpirított vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml fehérjeszegény tejital vagy tejpor
  • 2 kiskanál
  • csipet bors

Elkészítés

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, az apró darabokra vágott és megpirított vöröshagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük.

Gyúródeszkán átdolgozzuk, és 3 cipót formázunk belőle, majd fél órára félretesszük keleszteni. Majd ezután átgyúrjuk, és a kívánt formára alakítjuk pl. francia kenyér azaz baguette/bagett alakúra formázzuk. Ebből a mennyiségből 3 bagett készül.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes bagettsütő formát használni, mely lukacsos aljú, így a levegő szabadon áramolhat, és így sokkal jobb minőséget érhetünk el. Mivel tapadásmentes a bevonata, könnyen eltávolítható a formából. Beszerezhető nagyobb vasedény üzletekben, vagy pl. http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=243, vagy http://gasztroshop.hu/index.php?productID=732 oldalakon.

Sütés előtt legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük úgy, hogy a formát a bagettekkel együtt zacskóba húzzuk, és úgy kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük, és a sütő aljába akár virágpermetezővel tiszta vizet termetezünk.

Sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: 30-35 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 233 52,5 5