Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
8 szelethez
- 1 kisebb fej karfiol (550 g legyen torzsa és levél nélkül, csak a karfiolfejek)
- 40 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 125 g Violife mozarella ízű növényi sajt, olvadós
- 50 g Violife füstölt ízű növényi sajt
- 1,5 teáskanál oregánó
- 1 db Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virsli
- 15 g lilahagyma
- 90 g paradicsom
- 50 g Spar pizzaszósz
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A kisebb fej karfiol leveleit és torzsáját eltávolítjuk és rózsáira szedjük. A karfiolrózsákat aprítógépbe tesszük, és jól összevágjuk.
Ezután mikróba tesszük az összeaprított karfiolt kb. 4-5 percre és megpároljuk. Egy tiszta konyharuhába öntjük a karfiolt és kinyomkodjuk belőle a levet a konyharuhán keresztül. (Vigyázat, nagyon forró! Nem árt egy kicsit hűlni hagyni.)
Ha kinyomkodtuk a levét, akkor egy tálba öntjük és összekeverjük a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló porral, sóval, oregánóval, zúzott fokhagymával. A Violife mozarella ízű és Violife füstölt ízű sajtot lereszeljük és összekeverjük, majd ebből 125 grammot adunk a karfiolos keverékhez és jól összegyúrjuk a masszát.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire, pizza formájúra (kör alak) szétnyomkodjuk a keveréket. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl vékony, kb. 1 cm vastag minimum legyen.
220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, megkenjük pizzakrémmel, rátesszük a karikára vágott Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virslit, karikára vágott lilahagymát, karikázott paradicsomot és végül meghintjük reszelt növényi sajttal, majd visszatoljuk a sütőbe és további 5-8 percig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.
A kiszabott mennyiség alapján 8 szelet pizzát kapunk. Forrón ne szeleteljük fel, várjunk kis ideig, amíg hűl.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 109,5 | 3,4 | 166,1 | 19,4 | 8,3 |
1 adag (kb. 67 g) | 73,4 | 2,3 | 111,2 | 13 | 5,6 |