Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

8 szelethez
  • 1 kisebb fej karfiol (550 g legyen torzsa és levél nélkül, csak a karfiolfejek)
  • 40 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 125 g Violife mozarella ízű növényi sajt, olvadós
  • 50 g Violife füstölt ízű növényi sajt
  • 1,5 teáskanál oregánó
  • 1 db Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virsli
  • 15 g lilahagyma
  • 90 g paradicsom
  • 50 g Spar pizzaszósz
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

A kisebb fej karfiol leveleit és torzsáját eltávolítjuk és rózsáira szedjük. A karfiolrózsákat aprítógépbe tesszük, és jól összevágjuk.

Ezután mikróba tesszük az összeaprított karfiolt kb. 4-5 percre és megpároljuk. Egy tiszta konyharuhába öntjük a karfiolt és kinyomkodjuk belőle a levet a konyharuhán keresztül. (Vigyázat, nagyon forró! Nem árt egy kicsit hűlni hagyni.)

Ha kinyomkodtuk a levét, akkor egy tálba öntjük és összekeverjük a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló porral, sóval, oregánóval, zúzott fokhagymával. A Violife mozarella ízű és Violife füstölt ízű sajtot lereszeljük és összekeverjük, majd ebből 125 grammot adunk a karfiolos keverékhez és jól összegyúrjuk a masszát.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire, pizza formájúra (kör alak) szétnyomkodjuk a keveréket. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl vékony, kb. 1 cm vastag minimum legyen.

220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, megkenjük pizzakrémmel, rátesszük a karikára vágott Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virslit, karikára vágott lilahagymát, karikázott paradicsomot és végül meghintjük reszelt növényi sajttal, majd visszatoljuk a sütőbe és további 5-8 percig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.

A kiszabott mennyiség alapján 8 szelet pizzát kapunk. Forrón ne szeleteljük fel, várjunk kis ideig, amíg hűl.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 166,1 19,4 8,3
1 adag (kb. 67 g) 111,2 13 5,6