Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)
Hozzávalók
4 adaghoz
Főzelékhez
- 1 fej lilakáposzta
- 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 evőkanál Rama laktózmentes sütőmargarin
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3,5 dl húsleves vagy víz
- 2 dl kókusztej
- 1 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor petrezselyemzöld durvára aprítva
Sült zöldségekhez
- 1 fej cékla
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 dl olaj
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál friss rozmaring
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 °C-ra. A felkockázott zöldségeket egy zacskóba teszem.
A fűszereket kikeverem az olajjal egy kisebb tálban, majd a zacskóba öntöm és alaposan összerázom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 18-20 perc alatt megsütöm.
Közben a gyalult káposztát egy keverőtálba teszem és 1 teáskanálnyi sóval megszóróm. Alaposan összeforgatom, majd 10-15 percig állni hagyom, ettől kicsit megereszkedik.
Ezután egy nagyobb, tűzforró füstölő serpenyőben kevés olaj hozzáadásával több részletben megpirítom (Ne tegyünk egyszerre sokat a serpenyőbe, mert akkor levet ereszt és nem tudjuk pirítani).
Én három részletben 4-4 percig készítettem. Ugyanebben a serpenyőben (kicsit vártam, hogy visszahűljön) összeolvasztottam a vajat az olajjal, hozzáadom a hagymát és 1-2 percig kevergetem.
Rádobom a fokhagymát, sózom, borsozom (sóval vigyázni, mert a káposzta már sós), további 1 percig párolom, majd felöntöm a levessel vagy vízzel. Pár percig forralom.
A kókusztejet egy másik edényben kikeverem a keményítővel és néhány kanál vízzel. Ezután a káposztát beleforgatom a hagymás alapba, hozzáöntöm a kókuszos-keményítős keveréket és besűrítem. Beleforgatom a petrezselyem felét, majd sült zöldségekkel tálalom.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 4 adag főzeléket kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 28,7 | 1 | |||
1 adag (kb. 450 g) | 129 | 4,5 |