Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
10 főre
- 500 g Loprofin fehérjeszegény tészta (Fusilli)
- 230 g cukkini
- 240 g padlizsán
- 200 g sárgarépa
- 160 g vöröshagyma
- 360 g paradicsom
- 140 g paprika
- 4 db fokhagyma
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 100 g margarin
- 50 g Loprofin fehérjeszegény lisztkeverék
- 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
- 2 evőkanál tejföl
- 4 dl alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő ital
- 400 g növényi sajt
- fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom
- ételízesítő (pl. Boszorkány ételízesítő vagy Vegeta)
Elkészítés
A Loprofin tésztát forrásban lévő, sóval-olajjal ellátott vízben kifőzzük.
A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk. Karikára vágjuk a padlizsánt, cukkinit, vöröshagymát, sárgarépát, a többit pedig kockára.
Folyamatos keverés mellett olajon 6-8 percig pároljuk a vöröshagymát, padlizsánt, cukkinit, és répát, kb. 1 dl víz hozzáadásával.
Amint ezek megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát is.
Most következik a fűszerezés: 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál bazsalikom, só, bors, ízlés szerint. Az egészet jól elkeverjük, majd 5 percig fedő alatt pároljuk. Vigyázzunk, hogy le ne égjen!
A leszűrt tésztát a főzőlábasban összekeverjük a zöldségekkel, és a fele növényi sajtot is belereszeljük.
Az egészet margarinnal kikent jénai tálba tesszük.
Tetejére mártást készítünk. A margarint serpenyőben felolvasztjuk, habzásig hevítjük és hozzáadjuk a Loprofin lisztkeveréket. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő italt, a zúzott fokhagymát és a tejfölt.
Végül belekeverjük a Loprofin tojáspótló port és az ételízesítőt is. Az így kapott masszát egyenletesen eloszlatjuk a zöldséges tészta tetején. Végül az egészet megszórjuk a maradék növényi sajttal.
A kiszabott mennyiség alapján a tésztát 10 főre tudjuk elkészíteni.
Sütő hőfoka: 200℃
Sütési idő: 8-12 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 25,1 | 0,8 | 162,4 | 21,4 | 9,6 |
1 kocka (kb. 305 g) | 76,5 | 2,44 | 495,3 | 65,2 | 29,3 |