Címkék: bors, fokhagyma, kapor, , uborka
Recept típus: Köretek

Hozzávalók

Csodabogar.hu kovaszos uborka
  • 2,5 kg friss, kovászolni való uborka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 1 evőkanál szemes bors
  • Jódmentes, kezeletlen só (literenként 1 púpozott evőkanál)

Elkészítés

A jó minőségű, friss, ropogós uborkákat áztassuk hideg vízbe, majd vágjuk le mindkét végüket és vagdossuk be úgy, ahogyan a kovászos uborkánál szokás. Tegyük őket szorosan állítva egy 5 literes befőttesüvegbe, rétegezzük közé a kaprot. Szórjuk mellé a borsot, fokhagymagerezdeket, és öntsük fel vízzel. Annyi púpozott evőkanál sót adjunk hozzá, ahány liter vízzel felöntjük az uborkákat. (A legjobb megoldás előre összeforralni a vizet a sóval, és a kihűlt oldatot ráönteni az uborkára. Fontos, hogy ne jódozott sót használjunk, hiszen a jód meggátolhatja az erjedési folyamatot.)

Miután teljesen felöntöttük az üveget a sós vízzel, zárjuk le légmentesen, és állítsuk tálra, amely felfogja majd a kibugyogó levet. Ezt a verziót nem a napon, hanem a konyhában, egyenletes hőmérsékleten érleljük! Ha kiforr a lé, szórjunk az uborkák tetejére egy kevés sót és engedjük fel ismét tetőig az uborkákat vízzel, majd zárjuk vissza szorosra a tetőt. Néhány nap, és zavarossá válik a folyadék, majd hamarosan az uborka is fogyasztható!

TIPP: Ha az uborka nem volt elég friss és ezért az állaga nem roppanós lesz, hanem lágy, akkor se csüggedjünk: joghurttal és fűszerekkel remek koviubi krémlevest készíthetünk belőle. Ha pedig a só nem volt elég, vagy a hőmérséklet egyenetlen, akkor nyálkás lehet az uborkánk leve, ez némi só, vagy kevés citromlé hozzáadásával és további érleléssel többnyire semlegesíthető.

A joghurt esetén mindig figyelj a napi PHE bevitel számítására!

Ellenjavallatok fermentált ételek esetén:

  • Aktív emésztőrendszeri fekélyek
  • Crohn-betegség
  • Légúti allergiás időszak (a magas hisztamin tartalom miatt)

 

Mennyiség: 20 adag
1 adagban:
Phe (mg): 17,5
Kalória (kcal): 15
Fehérje (g): 0,75
Zsír (g): 0,25