Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
2 adaghoz
- 100 g fehérjeszegény Loprofin rizs (nyers)
- 400 ml alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő ital
- 20 g vaj
- 25 ml Milli Perfecto habtejszín, 35%-os zsírtartalmú
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
A gyümölcsszószhoz
- 10 g alacsony fehérjetartalmú vaníliás pudingpor (főzős)
- 200 ml meggylé (a befőtt levéből)
- 100 g meggybefőtt
- fahéj és kristálycukor az ízesítéshez ízlés szerint (a cukor el is hagyható a szószhoz)
Elkészítés
Az alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő italt a vajjal, vaníliás cukorral és egy kis sóval lassan felfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a Loprofin rizst és forraljuk fel az egészet folyamatos keverés mellett, majd lassú tűzön főzzük még egy kicsit és miután elzártuk a gázt, fedjük le.
Amíg a rizs megduzzad, addig készítsük el a meggyszószt.
Egy edénybe rakjuk a pudingport, lassan öntsük hozzá a hideg kompótlevet, keverjük simára és főzzük fel, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a cseresznyét és cukorral, fahéjjal ízesítsük ízlés szerint. A cukor a szószhoz el is hagyható, mivel a befőtt eleve cukrozott.
A puhára főtt rizst még selymesebbé tehetjük, ha egy kis habtejszínt keverünk hozzá még melegen.
A meggyszószt a rizsre öntjük és tálaljuk.
A kiszabott mennyiség alapján 2 adag gyümölcsrizst kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 19,6 | 0,6 | 168,6 | 25,1 | 6,5 |
1 adag (kb. 270 g) | 52,9 | 1,62 | 455,2 | 67,8 | 17,6 |