Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 200 ml fehérjeszegény tejital vagy tejpor
  • 30 ml tejföl (piros tetejű, 20 %-os zsírtartalmú, minél magasabb a zsírtartalom, annál alacsonyabb a fehérjetartalom)
  • 2 kávéskanál
  • csipet bors, majoránna, oregáno, bazsalikom (akár szárított, vagy friss)
  • 1 evőkanál keményítő (gyúráshoz és formázáshoz
rátét
1. ötlet
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 evőkanál olajjal elkeverve
2. ötlet
  • 150 g lilahagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál fehérjeszegény tejital, vagy tejpor
3. ötlet
  • 3 evőkanál olaj
  • apró darabokra vágott olívabogyó, vagy szárított paradicsom, gomba, cukkini, stb.
  • reszelt Viofast sajt

Elkészítés

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejfölt, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Fokozatosan adagoljuk a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a tepsink méretének megfelelő lepényt nyújtunk ki belőle, kb. 1,5 cm vastagságú, vastagabbat, mint egy pizzatészta.

Félretesszük meleg helyre és legalább egy órán át kelesztjük. Széleit bevagdossuk, és a tésztába is kis mélyedéseket vágunk, hogy a gőz eltávozhasson.

Megkenjük a kívánt zsiradékkal, pl. olajjal, kacsazsírral, vagy tejföllel, és a tetejére hagymát, olívabogyót hintünk, ízlés szerint fűszerezzük. Előmelegített sütőben sütjük.

Sütés után akár felszeletelhetjük, de az igazi kenyérlángost a világ különböző pontjain inkább törik, és úgy fogyasztják el. Jó étvágyat hozzá!

Sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: 20-25 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 278 55 5