A bőséges folyadékfogyasztás télen is nélkülözhetetlen, de a nyári hőségben a szokásosnál is fontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ami nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Az ember hajlamos megfeledkezni az ivásról, vagy egyszerűen csak nincs kedve magába zúdítani két-három liter tiszta vizet, így gyakran csak este döbben rá, hogy jelentősen elmaradt a szükséges adaggal.

Csodabogar.hu viz

A gyerekek esetében még nehezebb a helyzet, sokszor észre sem veszik, hogy szomjasak (és a szomjúságingert tévesen éhségként értelmezik), illetve a szülők sem mindig tudják pontosan követni a folyadékfogyasztásukat, így könnyen kiszáradhatnak. Ami pedig egy ijesztő tendencia: sokan egyre kevésbé hajlandóak a (szárító hatású) cukros üdítők, rostos gyümölcslevek mellett tiszta vizet fogyasztani, így az amerikai gyerekek 20%-a már egyáltalán, semmilyen formában nem iszik vizet.

PKU diéta mellett kiemelten fontos a rendszeres folyadékfogyasztás, hiszen az aszpartammal édesített üdítők tiltólistásak, a cukros italok pedig az egyébként is jelentős szénhidrátbevitel miatt mértékkel fogyasztandók. Azonban a sok víz mellett néha érdemes egy-egy egészséges frissítővel változatossá tenni a hétköznapokat, ahogyan az sem árt, ha beszerzünk néhány vízpótlásra motiváló kelléket.

A cél a folyamatos hidratáltság, amely nélkülözhetetlen a szellemi frissességhez, a jó koncentrációhoz és a szép bőrhöz. Gyakori fejfájás, vérnyomásproblémák, emésztési nehézségek, sajgó vese és kimerültség is jelezheti a kiszáradást, amely hosszú távon komoly veszélyt jelenthet egy egészséges felnőttre is. Gyerekeknél koncentrációzavar, nyűgös hangulat, gyakoribb éhség adhat okot a gyanúra, ilyenkor érdemes egy nagy pohár vízzel indítani a vigasztalást, és sokszor nincs is szükség más „terápiára.”

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10+1 tippet ahhoz, hogy a szükséges folyadékmennyiséget könnyedén és örömmel vigyük be szervezetünkbe és a gyerkőcök is lelkesebben oltsák szomjukat a sok ugrálást és szaladgálást követően.

1. Lédús gyümölcsök és zöldségek

Egy zamatos őszibarack, egy fürt szőlő, vagy egy hatalmas szelet édes görögdinnye tökéletes nyári snack, és ráadásul tele van értékes folyadékkal. Amúgy is érdemes minden nap beiktatni az étrendünkbe több adag friss gyümölcsöt, nyáron válasszuk a magas víztartalmú fajtákat! (Természetesen figyelembe véve a magas cukortartalmat is!)

Csodabogar.hu gyumolcs

2. Hideg levesek

Nem csak télen esik jól egy nagy tál leves, persze negyven fokban ne a gőzölgő, laktató fajtákat válasszuk! Kísérletezzünk a klasszikus gyümölcslevesek mellett például a hideg, csupa nyers zöldségből álló gazpacho készítésével, de bátrabbak a kovászos uborka krémlevest is kipróbálhatják! A gyerekek kedvencei, alacsony fehérjetartalmú gyümölcsleves receptjeink ITT és ITT találhatók.

3. Kókuszvíz

A természetes kókuszvíz tele van értékes elektrolitokkal, így a folyadék mellett a sport, és az izzadás során elvesztett ásványi sókat is pótolhatjuk rendszeres fogyasztásával. Mindig számoljunk azonban a PHE tartalmával!

4. Frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek

Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, bátran tegyünk próbát a különféle friss gyümölcs- és zöldségkoktélokkal. Répa szárzellerrel és almával, vagy uborka gyömbérrel, spenótlevelekkel és zöldalmával, esetleg egy csupagyümöcs keverék: mindegyik kiváló rost-, vitamin- és folyadékforrás.

5. Extra limonádék

A klasszikus limonádét dobjuk fel házi – cukormentes, vagy mézes – szörpökkel, és izgalmas apróságokkal. Az ablakpárkányon nevelt friss menta és citromfű, vagy a jégkocka helyett beleszórt fagyasztott bogyós gyümölcs, a vizet ízessé tevő uborkakarikák mind-mind szuper alternatívái a már kissé unalmasnak ható citromos-cukros víznek. Steiner Kristóf Limonana receptje kiváló példa arra, hogy hogyan adjunk új ízvilágot a tradicionális nyári szomjoltónak.

6. Házi jegestea

A rengeteg cukorral, vagy édesítőszerrel készült kész jegesteák helyett készítsünk magunknak zöld- vagy oolong tea koncentrátumot (gyerkőcöknek természetesen koffeinmentes gyümölcsteáról gondoskodjunk), és a forró esszenciát előbb ízesítsük, majd hideg vízzel és rengeteg jégkockával hígítsuk és varázsoljuk hideggé.  

7. Smoothie

Reggel vagy uzsonnaidőben a forró nyári napokon egy adag friss gyümölcsből és mindenféle jópofa ízesítőből turmixolt smoothie-val oltsuk az éhünket. Akár fagyasztott gyümölcsöket is pakolhatunk a keverékbe, hogy még hűsítőbb legyen, de a klasszikusabb alma-banán kombinációkat is feldobhatjuk akár egy kiskanálnyi vasban gazdag céklaporral is, az eredmény finoman édeskés és felejthetetlenül rózsaszínű. Ha pedig pikánsabb ízekre vágyunk, bátran használjunk friss fűszernövényeket és egzotikus gyümölcsöket, és kóstoljuk meg EZT a receptet.

8. Vidám jégkockák

A sima csapvíz is művészien csábítóvá válik, ha a pohárban csilingelő jégkockákba ehető virágokat, vagy egész áfonya- és málnaszemeket, esetleg friss fűszernövényeket rejtünk. A mesebeli jégkockák készítése pedig remek közös kaland lehet a gyerekekkel.

Csodabogar.hu jegkocka

9. Felnőtt szekció: kávé, vagy alkoholfogyasztás után egy nagy pohár víz

Fontos „mellékhatás”, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni: nem csak a sós ételek és a cukros desszertek, üdítők, de a koffein és az alkohol is folyadékot von el a szervezettől, így mindig fogyasszunk melléjük megfelelő mennyiségű vizet!

10. Egy nagyon jó minőségű, szívünknek kedves kulacs beszerzése

Sokkal könnyebb a nap folyamán elkortyolgatni a megfelelő mennyiségű vizet, ha egy olyan kulacsból tesszük, amely jól tartja a hőt, és még szép is! Kütyümániás férfiaknak érdemes okoskulacsot venni ajándékba, hogy mindig lelkesen hidratáljanak útközben. A gyerekeknek pedig szinte végtelen a kínálat, a strapabíró anyag és a kedvenc mesefigurák mellett arra is figyeljünk, hogy a kulacsból semmilyen káros anyag ne oldódhasson ki a nap, mint nap beletöltött folyadékba.

+ 1 Vízivásra sarkalló applikáció

Lehet, hogy első hallásra nem hoz lázba minket egy újabb program a telefonunkon, de a keveset ivóknak nagyon hasznos lehet a folyadékfogyasztásra buzdító applikáció. Idősebb korban még inkább hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő vízmennyiségről, de ha a telefonunk rendszeresen figyelmeztet, talán tudatosabbá válunk ezen a téren is. Néhány nap után már jól érzékelhető a változás a keveset ivóknál, a jobb koncentráció, a kisimult bőr és az energikusabb állapot mind-mind azt igazolja, hogy érdemes ezt az aprónak tűnő, de létfontosságú változtatást életre szóló szokásunkká tenni.

Forrás: https://www.webmd.com/children/news/20190729/not-just-one-reason-kids-dont-drink-enough-water