Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 4 evőkanál olaj
- 200 ml fehérjeszegény tejital vagy tejpor
- 30 ml tejföl (piros tetejű, 20 %-os zsírtartalmú, minél magasabb a zsírtartalom, annál alacsonyabb a fehérjetartalom)
- 2 kávéskanál só
- csipet bors, majoránna, oregáno, bazsalikom (akár szárított, vagy friss)
- 1 evőkanál keményítő (gyúráshoz és formázáshoz
rátét
1. ötlet
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 evőkanál olajjal elkeverve
2. ötlet
- 150 g lilahagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál fehérjeszegény tejital, vagy tejpor
3. ötlet
- 3 evőkanál olaj
- apró darabokra vágott olívabogyó, vagy szárított paradicsom, gomba, cukkini, stb.
- reszelt Viofast sajt
Elkészítés
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejfölt, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Fokozatosan adagoljuk a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a tepsink méretének megfelelő lepényt nyújtunk ki belőle, kb. 1,5 cm vastagságú, vastagabbat, mint egy pizzatészta.
Félretesszük meleg helyre és legalább egy órán át kelesztjük. Széleit bevagdossuk, és a tésztába is kis mélyedéseket vágunk, hogy a gőz eltávozhasson.
Megkenjük a kívánt zsiradékkal, pl. olajjal, kacsazsírral, vagy tejföllel, és a tetejére hagymát, olívabogyót hintünk, ízlés szerint fűszerezzük. Előmelegített sütőben sütjük.
Sütés után akár felszeletelhetjük, de az igazi kenyérlángost a világ különböző pontjain inkább törik, és úgy fogyasztják el. Jó étvágyat hozzá!
Sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: 20-25 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 9 | 0,3 | 278 | 55 | 5 |