Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 100 g fehérjeszegény Loprofin rizs (nyers)
  • 400 ml alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő ital
  • 20 g vaj
  • 25 ml Milli Perfecto habtejszín, 35%-os zsírtartalmú
  • 1 csipet
  • 1 tasak vaníliás cukor
A gyümölcsszószhoz
  • 10 g alacsony fehérjetartalmú vaníliás pudingpor (főzős)
  • 200 ml meggylé (a befőtt levéből)
  • 100 g meggybefőtt
  • fahéj és kristálycukor az ízesítéshez ízlés szerint (a cukor el is hagyható a szószhoz)

Elkészítés

Az alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő italt a vajjal, vaníliás cukorral és egy kis sóval lassan felfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a Loprofin rizst és forraljuk fel az egészet folyamatos keverés mellett, majd lassú tűzön főzzük még egy kicsit és miután elzártuk a gázt, fedjük le.

Amíg a rizs megduzzad, addig készítsük el a meggyszószt.

Egy edénybe rakjuk a pudingport, lassan öntsük hozzá a hideg kompótlevet, keverjük simára és főzzük fel, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a cseresznyét és cukorral, fahéjjal ízesítsük ízlés szerint. A cukor a szószhoz el is hagyható, mivel a befőtt eleve cukrozott.

A puhára főtt rizst még selymesebbé tehetjük, ha egy kis habtejszínt keverünk hozzá még melegen.

A meggyszószt a rizsre öntjük és tálaljuk.

A kiszabott mennyiség alapján 2 adag gyümölcsrizst kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 168,6 25,1 6,5
1 adag (kb. 270 g) 455,2 67,8 17,6