Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
Kb. 4 adaghoz
- 2-3 evőkanál olíva olaj
- 95 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 85 g sárgarépa
- 65 g fehérrépa
- 35 g zeller
- 40 g karalábé
- 2 db Tesco Value Tyúkhúsleveskocka
- 1-2 kávéskanál fűszerpaprika
- 5 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 3 g friss petrezselyemzöld
- őrölt fekete bors
- őrölt kapor
- só
A sajtgombóchoz
- 75 g Violife növényi sajt, natúr
- 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por +25 ml víz
- 10 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
Elkészítés
A meghámozott, apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olíva olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és további 1-2 evőkanál olíva olajat adunk a zöldségekhez, majd tovább pároljuk.
A tűzről lehúzva megszórjuk a Damin liszttel és a fűszerpaprikával. Közben 1 liter meleg vízben 2 db tyúkhúsleves kockát feloldunk és hozzáöntjük a zöldségekhez, majd ezt követően még 0,5 liter vizet öntünk hozzá. Ezután hozzáteszünk 1 késhegynyi borsot, majd puhára főzzük a zöldségeket. Kis idő elteltével beletesszük a levesbe a szárított kaprot és a felaprított zöldség zöldet is.
Közben elkészítjük a sajtgombócot (kb.12 db lesz). A növényi sajtot lereszeljük, ehhez adjuk a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló port, majd hozzátesszük a Damin lisztet, a borsot és a szerecsendiót és a kezünkkel összegyúrjuk. Ezt követően a masszából vizes kézzel mogyorónyi gombócokat formázunk, ami majd főzés közben meg fog duzzadni.
Amennyiben a zödség puha, akkor belerakjuk a levesbe a sajtgombócot és közben még fűszerezzük a levest sóval, borssal, kaporral. A levest ezután kb. 5-8 percig főzzük, amíg a sajtgombócok fel nem jönnek a tetejére.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 4 adag levest kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 14,53 | 0,02 | 46,8 | 3,87 | 3,12 |
1 adag (kb. 335 ml) | 48,7 | 0,07 | 156,78 | 12,96 | 10,5 |